Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode

Flere butikker er åbnet. Hvad betyder det for danskerne og ejerne

Mange butikker har igen slået dørene op efter en længere nedlukning. Blandt disse er Lidkøb på Østerbro, som er Københavns største loppesupermarked. Her kan private booke en stand, registrere priserne på varerne, hvorefter de ansatte i Lidkøb sørger for alt, der omhandler betaling ved kasserne. Det giver mange glade kunder og sælgere, som går op i genbrug og en god handel. Manden bag Lidkøb er Thomas Orloff. Læs med og hør mere om, hvad nedlukningen har betydet for økonomien, kunderne og det sociale rum, som butikken skaber for mange af standholderne.
Som i mange andre virksomheder har nedlukningen grundet coronavirusset også ramt hårdt i Lidkøb. 
 
”Det er i forvejen de små marginaler, vi lever på, og nu har vi haft lukket i en del af vores bedste periode. Mange tilsvarende forretninger er gået konkurs. Det går nok fra, at vi havde et lille overskud for første gang, til at vi cirka får et nulresultat. Det betyder, at vi bare skal over det her år, og så skal vi videre”, fortæller Thomas, som er meget glad for, at butikken nu er åben igen:
 
”Det er rart at komme i gang igen. Og det er rart at kunne gøre det trygt. Det er ikke sjovt at åbne hvis kunder, standholdere og ansatte ikke føler sig godt tilpas her i butikken, da det er alfa omega. Og der synes vi, at vi har fundet en meget god balance. Efter vi har åbnet butikken igen, har vi i hvert fald stort set ikke fået negativ feedback. Kunderne er gode til at holde afstand, og de følger de retningslinjer, vi har indført. Det er så rart. Det kan godt være, at det lyder åndssvagt, men det tager egentlig hårdere på en, end man lige går og tror, hvis der pludselig er negativitet omkring ens forretning. ”
 
 
Tilbage til hverdagen og rutinen 
 
Lidkøb er ikke bare en helt normal butik. Omkring 500 private standholdere har nemlig en stand i Lidkøb, og der er derfor mange butikker i butikken. En del af standholderne er ældre borgere. Nogle af dem har det som en fast rutine lige at komme forbi deres stand dagligt for at rette den til. 
 
”For nogle kunder kan en stand her i butikken også være en måde at holde sig social på og en måde at komme ud blandt andre mennesker. Det er altså ikke altid det at tjene super mange penge, der er formålet for standholdere, men mere det at opretholde en rutine, at have noget at stå op til eller det sociale liv i butikken. Jeg tror, det betyder meget for mange, at de nu kan komme tilbage i normal gænge og få en hverdag op og køre igen grundet genåbningen”, fortæller Thomas, som også selv er glad for, at hans hverdag er blevet mere normaliseret: 
 
”Jeg har selv arbejdet hjemmefra. Det samme har min kone. Og så har der været børn og arbejde ud over det hele. Når man har massere af arbejde, og har travlt som aldrig før, så er det faktisk ret stressende, at man hele tiden har børn hjemme. Mine børn er i den alder, hvor der hele tiden skal ske noget, da de går i de små klasser. Det har været en lille smule op ad bakke nogle gange. Da skolerne lukkede op, var det derfor ret fedt, og det er sjældent, man hører, at børnene gerne vil i skole, men de er så glade for at komme tilbage. Jeg tror, der er mange, der bare gerne vil have hverdagen tilbage. ”
 
To kunder, som er glade for at kunne besøge Lidkøb igen og i større grad kunne vende tilbage til hverdagen, er venindeparret Gabrielle og Julia, som kender hinanden gennem dans.  
 
 
”Nedlukningen har for mig føltes lidt som en restløs søndag hver dag. Jeg skal lige finde strukturerne igen, når vi nu skal tilbage til hverdagen, men det glæder jeg mig bare til. Nedlukningen har fået mig til at tænke over, hvor meget jeg er vant til at være omkring andre mennesker. Jeg savner det samvær og nærvær, som man ikke kan opnå ved Facetime eller ved bare at tale normalt i telefon sammen”, fortæller Gabrielle. 
 
”Det er rart, at alt bliver mere normaliseret igen. Vi har gået en masse ture sammen i den seneste tid, men det kan man også blive træt af. Og så har jeg fået meget lyst til at shoppe af at sidde derhjemme. Derfor er det jo meget rart at komme i butikker igen, selvom jeg har internetshoppet rigtig meget. Men jeg kan mærke, at jeg er blevet meget opmærksom på, hvor mange mennesker, der er omkring mig. Eksempelvis når jeg står på en gang her i Lidkøb, som jeg gør nu. Jeg har også fået mindre lyst til at kramme og at være tæt på folk”, fortæller Julia.