Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode

Hvornår har kandidaterne sidst været modige?

Hvornår er man egentlig modig? Radikalt har taget en snak med fire folketingskandidater om, hvornår de sidst har været modige.
Af Amalie Thilde Petersen
 
Rune Christiansen, kandidat i Sydjyllands Storkreds og lokal kandidat i Aabenraa
 
Hvornår har du sidst været modig? 
Der er ikke så meget, som kræver mod i min tilværelse. Sidst jeg gjorde noget, som var en overvindelse, var da jeg skulle på gaden og snakke med folk. Den dag regnede det, og der var ikke mange, som havde lyst til at snakke med mig. Her overvandt jeg mig selv, så i stedet for bare at stå og dele flyers ud, fik jeg rent faktisk opsøgt nogle mennesker og snakket med dem. 
 
Hvordan havde du det efter denne episode? 
Det havde jeg det fint med. Enhver valgkamp kræver, at man giver lidt mere af sig selv, end man måske egentligt havde lyst til. At man stiller sig lidt længere frem på kanten, end man måske lige var tilfreds med i starten. Det er altid en god oplevelse, lige når man har gjort det. Selv de relativt få gange, hvor det ender med, at folk råber landsforræder eller forsøger at slå en med en paraply – begge dele er ting jeg faktisk har oplevet. 
 
Abbas Razvi, kandidat i Københavns Omegns Storkreds
 
Hvornår har du sidst været modig? 
Det har nok været for en lille uges tid siden. Her skulle jeg tale til en stor forsamling, hvor jeg fik sagt, at nok er nok – jeg vil ikke finde mig i, at nogle skal definere, hvordan jeg skal være dansk. Her var der både folk, som sad med en streg i panden, mens andre var meget begejstrede. Jeg overholder Grundloven, og nu vil jeg ikke længere finde mig i, at jeg skal gøre en masse for at blive accepteret som dansker. Jeg elsker Danmark, jeg vil Danmark, og jeg har altid bidraget positivt til det danske samfund. Jeg har mit ståsted og min grundholdning, den har jeg fra Grundloven, og det er den jeg forholder mig til, så vil jeg ikke finde mig i, at nogle skal definere, hvordan jeg skal være dansk, det skal jeg nok selv finde ud af. 
 
Hvordan havde du det efter denne episode?  
Jeg havde det ret godt. Det var ligesom, at der faldt en sten fra mit hjerte. Jeg havde gået rundt med dette i et stykke tid. Det var en tung byrde. Da jeg først fik det sagt og fik det ud, havde jeg det meget bedre. 
 
Ruben Kidde, kandidat i Københavns Storkreds
 
Hvornår har du sidst været modig? 
Sidste gang jeg har været rigtig modig var for syv år siden lige efter nytår. Her kontaktede jeg min far for første gang. Jeg har aldrig kendt min far. Jeg er vokset op alene med min mor. Jeg har i længere tid ledt efter min far, men uden held. Indtil jeg fandt ham på internettet. Jeg fandt ud af, hvem han var, og hvor han boede. Det var rimelig angstprovokerende, da jeg så nummeret stå der på de gule sider. Jeg fik taget mod til mig og ringede op, men uden at vide, hvad der ville være i den anden ende. Jeg havde ledt efter min far i flere år. Jeg vidste, at han var fra Jamaica og vist nok havde været udstationeret. Jeg fik en britisk stemme i røret. Jeg bad ham sætte sig ned, for at han ikke fik et chok. Jeg fortalte ham om min mor og jeg. Han kunne sagtens huske min mor. Han var helt oppe at køre over, at jeg ringede. Det var helt uproblematisk, og det var en kæmpe lettelse. Jeg tog over til England til ham en uge efter. 
 
Hvordan havde du det efterfølgende? 
Følelsen var rigtig god. Det er det med at være modig, nogle gange må man tage et stort skridt, mod noget, som betyder meget for en. Det kan være helt livsafgørende, hvordan det ender ud. Jeg er meget glad i mit tilfælde, hvor det ender ud i et godt forhold, og det er en positiv oplevelse. Jeg kender også folk, hvor det ikke har været en ligeså positiv oplevelse, men jeg synes stadig, at man skylder sig selv at tage chancen og undersøge mulighederne, selvom det kan være angstprovokerende.  
 
Marianne Jelved, MF og kandidat i Nordjyllands Storkreds
 
Hvornår har du sidst været modig? 
Det er sådan et ret sjovt spørgsmål, fordi man beslutter sig ikke for at være modig. Man gør det, man synes er rigtigt, og så er det andre, som synes det er modigt. Jeg går ikke selv rundt og tænker, at jeg er modig, men der er da indimellem folk, som kommer og siger, at jeg har været modig. Jeg tror ikke selv, at man registrer, når man er modig. En af de episoder jeg husker, hvor jeg fik af vide, at jeg var modig var, da jeg var Kulturminister. Jeg skulle indgå en aftale med kredsen af partier om medieaftalen. Den skulle udmøntes i DR, og der skulle spares omkring 70 mio. kr. Jeg er af den opfattelse, at ledelsen kan håndtere den type opgaver – det skal vi som politikere ikke blande os i. Der er nogle politiske linjer, men så længe de holder sig inden for rammerne, mener jeg ikke, at vi skal blande os. Det gav virkelig meget ballade. Jeg fastholdt mine principper – som sædvanligt. Efterfølgende var der nogle, som sagde, at jeg havde været modig. 
 
Hvordan havde du det efterfølgende? 
Jeg havde det sådan set udmærket. Jeg mener, at når man lægger en linje som politiker, så skal man også kunne stå den linje, ellers kan man risikere at blive betragtet som en, man ikke kan regne med. Når jeg har lagt mig på et princip, som jeg synes er rigtigt, skal jeg også holde fast i det. Det plejer jeg at gøre.