Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode

Mød forskeren, der vil bruge sin viden i Folketinget

Stinus Lindgreen på 38 år har forsket i klimaforandringer og mener, der er brug for en større viden, når vi skal træffe beslutninger om klimaet. Derfor har han ført valgkamp med hashtagget #EnForskerIFolketinget. Nu er han valgt og vil bruge sin viden til ”ikke bare at sige noget godt men også at gøre godt”, som han siger.
Af Maja Rimer
 
Til daglig bor Stinus Lindgreen i Lyngby med sin kone Mirjam og deres tre børn Elvi, Asta og Thore. Det er også her, han er opvokset og her, han for første gang er blevet valgt til Folketinget. 
 
Før Stinus Lindgreen blev valgt, arbejdede han som forsker i bioinformatik. Det betyder, at han ikke har stået med næsen i et laboratorium men i stedet har analyseret biologiske data ved en computer. 
 
Som ph.d.-studerende ved Københavns Universitet var han sammen med DNA-forsker Eske Willerslev med til at forske i, hvordan mennesket har spredt sig på Jorden – et studie der røg på forsiden af det anerkendte tidsskrift Nature. Og som kan læses på dansk her. 
 
”Vi stammer jo alle sammen fra Afrika – men hvad skete der så herfra? Hvornår udvandrede hvem og hvorhen? Hvad befolkede vi først? Det er sådan et studie, hvor man ikke ved, hvor man ender, og den slags elsker jeg”, siger Stinus Lindgreen.
 
Fra forsker til Folkevalgt
Stinus Lindgreen har forsket i flere områder, men det var særligt tre år med klimaforskning i New Zealand, der dannede grobund for at bevæge sig ind i politik:
 
”I New Zealand forskede jeg i, hvad der sker i jordbunden, når temperaturen stiger. Undervejs mødte jeg forskere, der havde opgivet tanken om, at vi vil lykkes med at standse klimaforandringerne. Det gjorde et stort indtryk og gav mig en følelse af, at det kunne ikke passe”, siger han. 
 
Det afgørende øjeblik indtraf, da han kom hjem fra New Zealand i 2015. Her landede han midt i et folketingsvalg, hvor Dansk Folkeparti fik 21 procent af stemmerne. Og dagen efter valget meldte han sig ind i Radikale Venstre. Her blev han hurtigt aktiv, og folk lærte ham at kende som en, der ofte efterspurgte flere folkevalgte med en naturvidenskabelig baggrund. Så da en ven i partiet skrev til ham, at han jo bare selv kunne stille op, så gjorde han det. 
 
”Vi lever jo i et repræsentativt demokrati, men der er bare ikke særligt mange, der har den naturvidenskabelige baggrund, som jeg har. Jeg kommer med en stor viden om sundhed, klima og miljø, som jeg kan bidrage med”, siger Stinus Lindgreen. 
 
 
Mere end ord 
Stinus Lindgreen beskriver sig selv som fokuseret og grundig. Og som en der hader at gøre noget halvt. 
 
”Jeg går ikke ind i noget, hvis ikke jeg føler jeg kan skabe resultater. Den tilgang havde jeg også, da jeg gik ind i regionen. Hvis jeg siger, jeg vil gøre noget, så gør jeg det også”, siger han. 
 
Der skal handling bag ordene – ikke mindst, når det gælder klimaet, der er det altoverskyggende tema for Stinus Lindgreen:
 
”Klimaet griber ind i alle andre områder. Men der er få som Radikale, der er i stand til ikke bare at sige noget godt men også gøre godt. Det mener jeg især, at Martin Lidegaard som klimaminister var et eksempel på”, siger han. 
 
Hvad var det første, du tænkte, da du blev valgt?
 
”Jeg tænkte bare fuck. På et sekund var alt vendt op og ned. Det var en overvældende dag og en god følelse - ikke mindst over for alle de frivillige, der har hjulpet mig. På den måde har kampen ikke været forgæves”, siger han og tilføjer: 
 
”Jeg er meget ydmyg over for den her opgave. Jeg glæder mig til at fordybe mig i arbejdet og til at gøre alt, hvad jeg kan, for at leve op til den kæmpe tillid, folk har vist mig. Jeg vil bruge min viden til at gøre det bedste, jeg kan. Men nu skal jeg lige fejre det til festivalen Copenhell med mine børn Asta og Thore”. 
 

Omtalte personer

Stinus Lindgreen MF