Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode

Valgkampen kalder. Hvordan svarer vi?

Velkommen ind i valgåret. 76 radikale kandidater og endnu flere kampagnefrivillige skal for alvor til at stampe benene varme og børste støvet af valgplakaterne i garagen, for inden længe sætter slutspurten ind.
Derfor har vi spurgt tre kandidater, hvordan de fører en succesfuld valgkamp. De håber, deres planer og idéer kan være med til at inspirere andre radikale folketingskandidater.
 
 
”Det er grænseoverskridende at banke på hos folk”
 
Katrine Robsøe 
 • 27 år
 • Opstillet i Østjylland, Aarhus.
 • Nyuddannet cand.scient.pol og arbejder som konsulent
 • Har tidligere ført kampagner, men stiller selv op for første gang.
 
Hvordan bliver din valgkamp? 
Den bliver magenta i hele Aarhus – men især der hvor de unge er. For det er min målgruppe. Derfor vil jeg være der, hvor de er. Så vi kommer ikke til at gå så meget på gågaden, for det er meget tilfældigt, hvem du møder der. I stedet kommer vi især til at stå ved uddannelsesinstitutionerne og dele kaffe eller boller ud om morgenen, og vi håber også, jeg kan deltage i en masse debatter på nogle af uddannelsesinstitutionerne. 
 
Hvad er din bedste idé til valgkampen? 
Vi har et par ting i ærmet, som jeg ikke kan løfte sløret for. Men en af de ting, jeg virkelig glæder mig til at prøve af, og som er helt nyt for mig, er at banke på døre. Jeg synes, det er grænseoverskridende at banke på hos folk. Men når vi står og deler kaffe ud, beder vi jo vælgerne om at komme hen til os, og det kan jeg godt forstå er lige så grænseoverskridende for dem. Så det skal man nok bare lige i gang med. Jeg tænker, man starter med at sige: Hej, jeg hedder Katrine, jeg stiller op til Folketinget. Må jeg have lov at give dig min flyer? Og når man så er blevet bedre, kan man måske udbygge med: Hvad har du på hjertet til det kommende valg?
 
Hvad bliver din største udfordring? 
Jeg har 80 frivillige i min kampagnegruppe. Og når man er så privilegeret, så synes jeg også, man har et ansvar for, at alle de unge mennesker, som er med i min kampagne, får lov at lære noget, udvikler sig og bliver endnu gladere for at være i Radikale. Så for mig bliver det en udfordring at holde kampagnegruppen åben og inkluderende, mens vi får brugt alle vores ressourcer bedst muligt. For selvom vi synes, vi er mange gode kræfter, så er folketingsvalgkampen en eksplosion af energi, hvor der er mega meget aktivitet og rigtig mange, der gerne vil være med. Og der skal alle inddrages bedst muligt, for de skal jo gerne have lyst til at komme igen dagen efter.
 
 
”Se, det er pandekagemanden!” 
 
Jacob Netteberg 
 • 48 år 
 • Opstillet i Nordsjælland uden kreds
 • Selvstændig 
 • Stillede for første gang op til kommunalvalget i 2017
 
Hvordan bliver din valgkamp? 
Min valgkamp er i fuld gang, og har været det hele tiden. Jeg er alene, ud over at min kæreste hjælper mig, så tid og penge er et kæmpe issue. Derfor går jeg meget på gaden allerede, og jeg skriver indlæg til lokalavisen og har faktisk også haft held med at få et par kronikker i nogle af de store aviser.
 
Hvad er din bedste idé til valgkampen? 
Jeg har fået etableret mig selv som pandekagemanden. Når jeg går på gaden, har jeg et lille bord, to gasblus, to stegepander, og en masse pandekagedej i store kander. Så bager jeg pandekager. Det dufter, og så kommer folk hen. Børnene kommer hen, og så spørger jeg, hvor de går i skole, og om de har mange vikarer? Så hører forældrene det, og så kan vi snakke. Og så siger de: Du skal bare vide, jeg stemmer ikke radikalt. Jeg har fået lavet mig en plakat med fem punkter, og så siger jeg: 
 
”Nej nej, selvfølgelig gør du ikke det, men nu laver jeg lige en pandekage, og mens jeg gør det, så skal jeg lige spørge dig: Tror du, klima og flygtningekrisen er noget, vi løser bedst hver for sig? Nej. Okay, godt. Synes du dine skattekroner skal gå til, at flygtninge sidder og glor ind i væggen, indtil de kan rejse hjem igen om gennemsnitligt 16 år, eller synes du, de skal ud og bidrage? Det sidste. Det var godt, nu vender jeg pandekagen, og du er halvt radikal”. 
 
Og så spørger jeg til gift i drikkevand og så videre. Og så siger jeg: 
 
”Din pandekage er færdig, og det kan godt være, du ikke stemmer radikalt, men du er radikal. Og hvorfor laver jeg pandekager? Det er fordi, de skal have lidt på den ene side og lidt på den anden, og så er vi ikke bange for dem, når de er brune. Kan du have en fortsat god dag”. 
 
Og så griner folk. Og de går derfra man med en pandekage. Der er rigtig mange, der går der fra, som i hvert fald har fået punkteret en automatreaktion om, hvad radikale er. 
 
Hvad bliver din største udfordring? 
Ud over tid, bliver min største udfordring kendskab. Så det arbejder jeg med. En lille annonce i et lokalblad, koster jo spidsen af en jetjager. Så for 5.000 kr. har jeg f.eks. i stedet fået sat magenta folie med et billede af mig selv på min bil. Og så når jeg stopper et sted, er der unger, der siger: Se mor, det er pandekagemanden! 
 
 
 
”Vi skal ranke ryggen og fortælle vælgerne, at politik ikke behøver foregå på den symbolpolitiske brakmark”
 
Søren Hillers
 • 45 år 
 • Opstillet på Fyn, Faaborg-Midtfyn
 • Skoleleder og byrådspolitiker 
 • Førte sin første valgkamp under kommunalvalget 2017, hvor han blev valgt ind i byrådet i Faaborg-Midtfyn.
 
Hvordan bliver din valgkamp? 
Min valgkamp bliver flyvende fantastisk, fordi jeg har nogle gode frivillige omkring mig. Nogle folk som er rigtig gode til noget andet end mig. Det bliver en valgkamp meget ude på gaderne, meget tæt på borgerne, meget i dialog. Det er min måde at lave valgkamp på, og jeg synes, det er den sjove måde. Min ambition er, at jeg skal rundt i alle større byer i storkredsen og føre kampagne. Det er ti kommuner med minimum en stor by i hver. For mig er det et spørgsmål om synlighed og om at komme ud og tale med mennesker. Samtalerne skal bære min valgkamp igennem. Vi skal simpelthen ranke ryggen og ud og fortælle vælgerne, at politik ikke behøver foregå på den symbolpolitiske brakmark. 
 
Hvad er din bedste idé til valgkampen? 
Jeg har lavet en Venstre-gimmick. Ude på landet, hvor jeg kommer fra, er der rigtig mange Venstre-kandidater, der har store bannere på vogne og halmballer. Det får jeg også! Et to meter langt banner 8 steder i min kreds - både på nogle vogne ude på marker og i indkørsler inde i Faaborg. Jeg bliver helt rørt, når private mennesker siger: Dit banner skal hænge i min indkørsel. Det synes jeg er meget meget stort. De tilkendegiver jo overfor Gud og hver mand, at de er radikale, de er stole af det, og ham der Søren, ham vil vi gerne støtte. 
 
Hvad bliver den største udfordring? 
Det er jo altid en udfordring at komme igennem medierne, når valgkampen buldrer. Derfor er jeg også glad for, at jeg har det som fuldtidsbeskæftigelse, de tre uger, som valgkampen bliver. For så kan jeg også nå ud til vælgerne på gader og stræder, med bannere, på sociale medier og forhåbentlig til en masse gode debatter.